Maatschappelijk

KidsClinics voor 6.000 kinderen

De Leiden Marathon doet veel meer dan alleen het organiseren van een marathon. Ieder jaar krijgen zesduizend kinderen een hardloopclinic tijdens de Leiden Marathon Kids Clinics. Looptrainers en studenten van Sport en Bewegen komen jaarlijks bij ongeveer 40 scholen in Leiden en omstreken waar aan klassen een hardlooptraining van 50 minuten wordt gegeven. Naast plezier voor hardlopen, krijgen de kids ook tips en looptechnieken van de enthousiaste looptrainers. Dit jaar zal er een andere opzet van de Kids Clinics plaatsvinden waarover later meer.

Gratis Looptrainer in Bio Science Park

De Leiden Marathon wil graag het hardlopen onder de Leidenaren stimuleren. Daarom wordt geprobeerd hardlopen voor meer mensen makkelijker te maken. Al enkele jaren staat er wekelijks op donderdag na het werk een hardlooptrainer klaar voor werknemers van alle bedrijven op het Bio Science Park. Dit is een initiatief van de Leiden Marathon. Hierdoor is er een hechte groep nieuwe lopers ontstaan. Ook zijn er via de Leiden Marathon looptrainers verbonden aan verschillende bedrijven in Leiden, zoals bij Heerema Marine Contractors. Sportief op het werk!

Leiden Marathon op andere evenementen

De Leiden Marathon loopt op een grote groep vaste vrijwilligers. Deze enthousiaste mensen worden regelmatig gevraagd om te helpen bij andere evenementen. Kennis en expertise wordt op deze manier doorgegeven. Onder leiding van teamleader Nico Massaar is er fysieke en personele assistentie verleend aan bijvoorbeeld de Singelloop, de Vlietloop, de WAKZ-loop, de Chemieloop, de Molenloop, de Glazen Huisloop, de 10 van Noordwijk en zelfs bij Leiden’s Ontzet. Er worden regelmatig materialen uitgeleend aan evenementen. Maar ook voor andere sportevenementen draait het team van Leiden Marathon haar hand niet om. Ook aan de Triatlon van Leiderdorp en de Lichtjesparade is assistentie verleend. En dit alles wordt gecoördineerd door het marathonbureau.

Professionele ondersteuning

De organisatie van de Leiden Marathon wordt ook veel gevraagd om te helpen bij de opzet of organisatie van nieuwe of bestaande hardloop-evenementen. Zo hebben de organisatoren geholpen bij de opstart van de marathon van de Gay Games, de Mergelland Marathon, de Chemieloop, de Molenloop Leve de Molens, de Ajax Run, de 10 van Noordwijk, de Vlietloop, de Glazen Huis Loop, de nieuwe Vredesmarathon (2013), de Westland Marathon (2014) en de Torun Marathon (Polen). Een aardige lijst van mooie evenementen! Verder is vanuit de marathonorganisatie het Zorg en Zekerheid Circuit (of West Coast Circuit) opgericht. Dit circuit bestaat inmiddels ruim twintig jaar en is zeer succesvol. Ook werd ergens rond de eeuwwisseling Hollen met Han, een jaarlijkse hardloop-opleiding voor beginners en mensen die een duwtje nodig hebben, opgestart. In 2014 begon Running Blind Leiden vanuit de Leiden Marathon. De laatste twee initiatieven werden samen opgezet met de Leiden Road Runners Club, de vereniging waar de marathon werd geboren.