Over Leiden

Leiden, stad met veel verhalen

Leiden is een van de oudste steden van Nederland. Met een binnenstad die vooral wordt gekenmerkt door gebouwen oude gebouwen en  mooie grachten en straten waar Rembrandt van Rijn, de grootste zoon van de stad, nog altijd zijn weg zou kunnen vinden. Kortom, een sfeervolle binnenstad met veel leuke steegjes, winkels, terrassen en eetgelegenheden. Het is het schitterende decor van de Leiden Marathon. De Universiteit Leiden werd in 1574 opgericht en is sindsdien beeldbepalend geweest. Het onderwijsbolwerk trok veel wetenschappers en andere beroemde mensen aan, waaronder Albert Einstein, Tsaar Peter de Grote, Nelson Mandela en George Bush. Vrijwel de hele koninklijke familie studeerde in Leiden. De Leidse bevolking bestaat voor een kwart uit studenten.

Schilders

Maar Leiden is ook bekend om zijn beroemde schilders (Rembrandt van Rijn, Jan Steen, Gerrit Dou, Jan van Goyen, Theo van Doesburg) en schrijvers (Boudewijn Büch, Maarten ’t Hart, Maarten Biesheuvel, Jan Wolkers, Albert Verweij), zijn twaalf musea, theaters en de oudste (900 jaar) markt van Nederland.

Sportstad

Leiden is gewoon een ongelooflijk leuke stad om in te vertoeven, te winkelen, uit te gaan of te sporten. Want Leiden is ook de derde sportende stad van Nederland en… jawel al een paar jaar de vierde topsportstad van Nederland. Niet zo gek dus dat dit de thuishaven is van de Leiden Marathon.

"Haec libertatis ergo"

De route en de omgeving

Wij zijn trots op ons parcours. De route door de oud-Hollandse stad Leiden en het Groene Hart is gewoon mooi. En dan bedoelen wij echt mooi. Misschien wel het mooiste parcours van Nederland. Want als je ergens Holland op z´n mooist wil zien, is het wel in deze groene oase in de Randstad. De Leiden Marathon gaat er doorheen.

Zoeterwoude

Hazerswoude-Rijndijk (Groenendijk)

Koudekerk aan den Rijn

Hoogmade

Roelofarendsveen

Nieuwe Wetering

Rijpwetering

Oud Ade

Leiderdorp

en natuurlijk Leiden

Dorpen

Het Groene Hart is een oer-Hollands cultuurlandschap. Mensenhanden vormden het landschap door veen te ontginnen en moerassen droog te leggen. De wind- en watermolens begonnen de industriële revolutie. En ook in de groene revolutie spelen windmolens een grote rol. Geschiedenis en toekomst gaan hier hand in hand. Het Groene Hart is een proeftuin voor innovatieve ondernemers die naar duurzame oplossingen streven. We houden hier van drijvende kassen, waterstofboten, zorgboerderijen en geven nieuwe vormen van recreatie en natuurbeheer volop ruimte. Het platteland heeft de toekomst. Benieuwd door welke dorpen de Leiden Marathon heen gaat. Klik ze zelf aan om ze beter te bekijken of bekijk het filmpje waarin de dorpelingen zelf hun dorp presenteren.