Historie


De Marathon bestaat meer dan 2.500 jaar
 

De Marathons in Leiden, Rotterdam, New York, Athene, Fukuoka, Berlijn enz. allemaal hebben ze één ding gemeen: ze hebben allemaal dezelfde historie.

 

Daarom is het reuze interessant voor jou als loper, en eigenlijk ben je dat ook wel aan je stand verplicht, om wat te weten over hoe de marathon nu precies ontstaan is. We kennen allemaal het verhaal van de beroemde boodschapper die ongeveer 42 kilometer moest lopen om de overwinning op de Perzen bekend te maken, maar er schuilt veel meer achter de geschiedenis van de Marathon…………

Pheidippides
 

Het verhaal hierboven geschetst is alom bekend. De Grieken hadden in het jaar 490 voor Christus, een overwinning geboekt op de Perzen en dat moest medegedeeld worden aan de Koning. Toentertijd waren er nog geen mobiele telefoons, dus moest Pheidippides van het plaatsje Marathon naar Athene lopen om het nieuws mede te delen. Vandaar ook de naam Marathon.

 

De officiële afstand, 42 kilometer en 195 meter, van de Marathon is vastgesteld in 1923 en deze werd tijdens de Olympische Spelen van 1908 in Londen voor het eerst gelopen. Er was een parcours uitgezet in de Britse hoofdstad die 42 kilometer lang was. De finish lag 195 meter van het koninklijk huis. Op de dag van de Marathon was de Prins ziek en hebben ze de start verlegd tot aan het raam van de kinderkamer van het koninklijk huis in Windsor Castle tot aan de koninklijke loge in het Olympisch stadion, zodat de Prins de Marathon vanuit zijn bed kon bekijken.

 

Deze historische Marathon werd gewonnen door de Amerikaan John Hayes, nadat de Italiaan Dorando di Desiderio Pietri enkele meters voor de finish gediskwalificeerd werd. Hij kwam het Olympisch stadion binnen lopen en moest nog enkele honderden meters lopen toen hij in elkaar zakte van vermoeidheid. Dit tafereel herhaalde zich enkele keren waarop officials besloten de man naar de finish te dragen, waarop werd besloten door de jury om hem te diskwalificeren.

 

Nu je weet waarom je 42 kilometer en 195 meter loopt, kun je je inschrijven bij het kopje inschrijven op deze site.
Jouw Leiden Marathon krant!

  • Voor hier je startnummer in en bekijk je persoonlijke krant

Sponsors

Sponsors

16 en 17 mei 2015

Powered by

Volg ons

Nieuws

26-01-2015

Meedoen met het NK Halve Marathon? Klik op het Logo - Lees verder

24-01-2015

Win Gratis Stadswandeling met lunch of 100 euro Gratis Shoppen… - Lees verder

14-01-2015

Nieuw Sport Film Festival bij 25e Leiden Marathon - Lees verder

12-01-2015

Vraagje aan jou - Lees verder

Twitter feed

Twitter

 

Onze hoofdsponsors: